Babyproof cupcakes met banaan, ei en havermout (2024)

Babyproof cupcakes met banaan, ei en havermout zijn heerlijke cupcakes voor jouw baby of kindje. Ze zijn makkelijk te eten en ondanks dat ze suikervrij zijn, nog steeds ontzettend feestelijk!

Zelf heb ik de cupcakes deze keer aangevuld met blauwe bessen, maar je kunt ook ander fruit toevoegen. Wat dacht je van wat grof geraspte wortel of appel? Kleine stukjes peer of een eetlepel pindakaas doet het natuurlijk ook altijd erg goed.

De ‘frosting’ bovenop deze cupcake is kokosyoghurt.

Babyproof cupcakes met banaan, ei en havermout (1)

Waarom cupcakes voor een baby?

Vraag je je bij het zien van dit recept af waarom je cupcakes zou maken voor een baby? No hard feelings, dat zou ik een jaar geleden ook gedacht hebben. Inmiddels heb ik wat meer ervaring en snap ik het helemaal. Er zijn meerdere redenen, maar wat mij betreft zijn dit de twee hoofdredenen:

Reden 1: Je hebt een feestje, maar je wilt je kindje (nog) geen taart geven

Taarten zijn vaak prachtig, maar zitten vaker wel dan niet bomvol suikers. Of je er nou voor kiest om je kindje helemaal geen (toegevoegde) suikers te geven of dat je meerdere feestjes in een week hebt (thanks, Covid-19), dan kunnen deze babyproof cupcakes een goede oplossing zijn. Zo krijgt je baby niet de volle bak suiker binnen, maar is hij wel onderdeel van de feestvreugde.

Er zit wel een beetje natuurlijk suiker in (uit de banaan en blauwe bessen), maar die zou je baby ook binnenkrijgen als hij of zij fruit eet.

Reden 2: Je baby leert zelf eten

Vanaf ongeveer 6 maanden, als ze zelfstandig kunnen zitten, kun je beginnen met je baby zelf te laten eten. Bijvoorbeeld als je de Rapley methode volgt. Een cupcake heeft een fijne structuur die een baby makkelijk vast kan pakken. Het is groot en glibbert niet uit hun handjes. Ze krijgen op deze manier ook wat tarwe binnen (goed om de darmpjes langzaam aan te laten wennen) en een kleine hoeveelheid ei (1/3 ei per cupcake), wat een allergeen is. Naast havermoutpap en baby pannenkoekjes is het ook wel leuk om eens wat anders te maken.

Wanneer je baby precies toe is aan de structuur en smaak van deze cupcakes is heel erg afhankelijk van jouw baby en hoever jullie al in het proces van het zelf eten zitten, maar zo rond de 8 maanden zou dit een heerlijk hapjes voor je baby kunnen zijn!

Babyproof cupcakes met banaan, ei en havermout

Laat je baby of kindje meegenieten, zonder alle de suikers

Porties 6 cupcakes

Voorbereidingstijd 10 minuten min

Bereidingstijd 25 minuten min

Totale tijd 35 minuten min

Kookgerei

  • Oven voorverwarmd op 180 graden Celsius

  • Muffinblik

Ingrediënten

  • 1 flinke banaan
  • 2 middelgrote eieren
  • 100 gr havermout meel (zie notitie)
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 3 eetlepels dikke yoghurt (ik gebruik kokosyoghurt)
  • olie of boter om in te vetten

Optionele extra's

  • blauwe bessen of ander fruit (ik gebruikte diepvries)
  • bloem

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet je vormpjes licht in met een klein beetje olie of boter. Voor de foto gebruikte ik cupcake papiertjes, maar daar plakt het beslag ook aan, dus die moet je dan ook licht invetten.

  • Prak de banaan fijn en meng goed met de rest van de ingrediënten, behalve de blauwe bessen (als je dit gebruikt), tot je een glad beslag hebt. Zelf gooi ik alles in mijn NutriBullet en laat die het werk doen.

  • Optioneel: besprenkel in een kom blauwe bessen met een klein beetje bloem en schud voorzichtig, zodat alle bessen omhult zijn met een dun laagje bloem. Dit zorgt ervoor dat de bessen niet allemaal naar de bodem zakken tijdens het bakken.

    Schep de blauwe bessen rustig door je beslag heen.

  • Verdeel het beslag over je vormpjes. Je haalt ongeveer 6 cupcakes uit dit beslag, je mag ze tot de rand vullen.

  • Bak in het midden van de oven tot ze mooi gaar zijn, ongeveer 25 minuten. Ze zullen een beetje bleek blijven, want er zit geen suiker in die karamelliseert. Prik met een satéprikker, als die er schoon uitkomt zijn ze klaar. Mits je natuurlijk niet recht in een blauwe bes prikt 😉

    Laat 10 minuten afkoelen in je vorm, voor je de cupcakes er uit haalt.

Notities

Havermout meel maak je heel gemakkelijk zelf door gewoon havermout te vermalen in een keukenmachine of NutriBullet. Binnen een paar seconden heb je meel.

Auteur: Mariska

Gang: Breakfast, Dessert, Snack, Zoetigheid

Keuken: Westers

Trefwoord: babyproof, cupcake, kidsproof, zoet

Pin deze Babyproof cupcakes met banaan, ei en havermout!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van jePinterestborden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Babyproof cupcakes met banaan, ei en havermout (3)

Gerelateerd

Babyproof cupcakes met banaan, ei en havermout (4)

Babyproof cupcakes met banaan, ei en havermout (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated:

Views: 5926

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.